Internet är fantastiskt. Egentligen borde jag ha en sida här som bara är tillägnat internet och fungera som en stor hyllning till densamma men det känns lite overkill. Ungdomarna nuförtiden som vuxit upp med internet kanske har svårt att föreställa sig hur världen faktiskt fungerade innan vi hade våra smartphones och tillgång till internet i stort sett var vi än befinner oss. För oss med några år på nacken så fann det en tid då vi vare sig hade internet eller smartphones. Det var till och med så att vi inte ens hade osmarta mobiltelefoner. När jag växte upp och gick i skolan så fanns inget sådant. Mobiltelefonerna började dyka upp när jag gick i gymnasiet och i högstadiet så hade vi en dator med modem som man kunde ansluta till internet.

Vi hade data som ett ämne i skolan och en uppgift vi fick var att ansluta till internet och hitta information om Eiffeltornet på Altavista. Det var tider det.

När man kom hem från skolan och hade ätit mellanmål/middag och ville leka med kompisarna så hade man antingen redan bestämt när och var man skulle ses eller så fick man ringa till deras fasta hemtelefon och hoppas att vederbörande var hemma. Ett vanligt sådant samtal såg ut så här:

Tar telefonen man äntligen fått till rummet och ringer till kompisen.

-Aaa det är Andersson, svarar pappan i familjen.

– Hej, det här är Oscar är Gustav hemma?

– Nej han stack ut för 20 minuter sedan, ingen aning om var han tog vägen.

– Okej, tack så mycket. Hej då.

Ofta var Gustav, eller vem det nu var man ringde hemma så man kunde stämma träff men det här exemplet får visa hur hopplöst det var om han inte var hemma. Han kunde ju vara vart som helst. Han kunde ha cyklat till Ica för att köpa lite godis eller åkt till någon annan eller så kunde han vara ute på äventyr själv. Det var omöjligt att veta. Så det var bara att ringa till nästa och fråga, eller att åka ut och leta eller leka själv.

Nuförtiden verkar det knappt som att folk använder hemtelefon längre utan man har uteslutande mobiltelefoner. Man kan alltid bli nådd och man kan alltid nå andra. Mobiltelefonerna idag har många andra bra funktioner än att alltid kunna bli nådd. De flesta telefoner har GPS och kartor inlagt så man alltid kan navigera sig ut om man går vilse i skogen. Skulle man råka ut för något ute i obygden så kan man kontakta räddningstjänst osv. Man kan dessutom alltid få fram information som man annars hade behövt gå hem och slå upp. Eftersom jag redan skrivit om exempel ute i obygden så fortsätter jag på samma bana. Säg att man är ute och plockar svamp och hittar en svamp man inte känner till och inte vet om den är ätbar eller giftig. Förr i världen fick man antingen strunta i att plocka svampen, eller plocka den och sedan gå hem och slå upp i en bok där man fick fram vad det var för svampsort och om den var ätbar eller ej. Nu kan man ta fram sin telefon och söka direkt i telefonen och få svar inom några sekunder på om svampen är värd att plocka eller ej. Det finns tusentals exempel på sådant.

Är du ute på sjön och motorn lägger av kan du söka fram troliga orsaker till felet och kanske rent av råda bot på det så att du kan ta dig hem för egen maskin. Skulle inte det gå så kan du ringa sjöräddningen eller någon granne som kan komma och hjälpa dig. Innan mobiltelefonens tid så var man extremt utelämnad åt sitt öde om man hamnade i sjönöd.

Så internet och smartphonsen har förändrat vårt sätt att leva avsevärt. Man kan alltid diskutera om det är till det bättre eller sämre men jag som använder internet många timmar per dag och mer eller mindre lever i min smartphone tycker så klart att det är bättre men jag är ändå öppen för diskussion om det verkligen är hälsosamt att leva sitt liv genom internet på det här sättet.

Nu har jag svävat bort lite men ville ge internet en ordentlig presentation och en liten hyllning innan jag går in på ämnet för den här siten, nämligen spel på internet. När internet började bli etablerat och fler privatpersoner fick hemdatorer och modem så var spelbranschen en av de första att etablera sig på internet.